Se întâmplă la pompă și s-ar putea să afecteze toți șoferii: prețul petrolului, o problemă

de: Andrei Tilimpea
26 10. 2021

Săptămâna trecută, cotaţia barilului de ţiţei Brent a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, pe fondul ofertei restrânse şi al crizei globale de energie.

Contractele futures pe țițeiul Brent au câștigat 46 de cenți pentru a se stabili la 85,99 dolari pe baril. Contractul a atins un maxim de sesiune de 86,70 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din octombrie 2018.

Contractele futures pe țițeiul U.S. West Texas Intermediate au rămas neschimbate, la 83,76 dolari pe baril, după ce au ajuns la 85,41 dolari pe baril, cea mai mare din octombrie 2014.

Ambele valori de referință au crescut cu aproximativ 20% de la începutul lunii septembrie. Tițeiul american a crescut timp de nouă săptămâni consecutive, în timp ce Brent a crescut timp de șapte săptămâni.

O prognoză volatilă

„Criza ofertei globale de energie continuă să-și arate dinții, pe măsură ce prețurile petrolului își extind marșul ascendent în această săptămână, ca urmare a prețurilor comercianților pentru creșterea continuă a cererii de combustibil, care, pe fondul răspunsului limitat al ofertei, epuizează stocurile globale”, a spus Louise Dickson, analist senior al piețelor petroliere la Rystad Energy.

Goldman Sachs a spus că o revenire puternică a cererii globale de petrol ar putea împinge prețurile țițeiului Brent peste prognoza de la sfârșitul anului de 90 de dolari pe baril. Banca a estimat că trecerea de la gaz la petrol ar putea contribui cu cel puțin 1 milion de barili pe zi la cererea de petrol.

După mai bine de un an de scădere a cererii de combustibil, consumul de benzină este din nou în linie cu mediile pe cinci ani din Statele Unite, cel mai mare consumator de combustibil din lume.

Prețurile petrolului au fost susținute și de îngrijorările legate de penuria de cărbune și gaze din China, India și Europa, ceea ce a determinat trecerea la motorină și păcură pentru energie.